Másodfokú figyelmeztetés érvényes az érkező ónos eső miatt

2019. január. 26 10:46

Szombaton a kora délutáni óráktól északnyugat felől egy melegfront éri el az országot, melyből nagyobb területen számíthatunk havazásra, ónos esőre.

Kezdetben többnyire havazás várható, majd a délutáni, késő délutáni óráktól kezdve északnyugat felől egyre több helyen a havazást elsősorban ónos eső, esetleg fagyott eső, havas eső, végül eső válthatja fel. Az éjféli órákig a halmazállapot-váltás határa előre láthatóan a Duna vonalát is elérheti. A Tiszántúlon, illetve az északkeleti megyékben ugyanakkor végig hó lesz a jellemző csapadékforma. Az említett csapadékzónából jellemzően lepel-2 centiméter friss hó (lokálisan akár 3-4 centiméter is), illetve néhány tized milliméter ónos eső hullhat, de Győr-Moson-Sopron megyében jelentős valószínűséggel ennél több ónos eső is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos veszélye miatt hét megyére. Győr-Moson-Sopron megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes, ugyanis ott nagyobb mennyiségű ónos eső hullhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap az éjjeli órákban kezdetben még többfelé hullhat kisebb mennyiségű csapadék, a Tiszántúlon és északkeleten továbbra is hó, míg attól nyugatra vegyes halmazállapotú csapadék, esetleg eső. Napközben már inkább csak az ország keleti felén fordulhat elő további kisebb havazás, hószállingózás, legtovább a keleti, északkeleti határ mentén (lepel – 2 centiméter). Az OMSZ hét megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a várható ónos eső miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.