Soha nem látott meleget hozott a január Ausztráliában

2019. február. 05 16:20

Ausztráliában a mérések kezdete óta a legforróbb hónapot idén januárban rögzítették. Az átlaghőmérséklet meghaladta a 30 °C-ot.

Legalább öt januári nap volt idén a mérések kezdete óta számon tartott 10 legmelegebb nap között, napi 40 °C-os országos hőmérsékletével. A hőség erdőtüzekkel kapcsolatos haláleseteket, bozóttüzeket és megemelkedett kórházi betegfelvételeket eredményezett. Számos vadon élő állatfaj is megszenvedte az időjárást. Sok jelentés érkezett a vadon élő lovak, a denevérek és a halak tömeges pusztulásáról, az aszály által érintett területeken. Ez az új rekord túlszárnyalja a 2013-ban rögzített szélsőségeket is, ami korábban az ország legkeményebb hőhullámának volt kikiáltva. A Melbourne-i Australian Open-en több tenisz mérkőzést felfüggesztettek. Adelaide városa a hónapban kétszer döntötte meg saját rekordjait, először 47,7 °C-kal, majd 49,5°C-kal.

Térképen: a 2019. januári legmagasabb hőmérsékletek Ausztráliában

Az északi területeken több, mint 90 vad lovat találtak holtan vagy pusztulás közeli állapotban. A kígyók menedéket és vizet kerestek az emberek fürdőszobáiban, egy python például felmászott egy zuhanyra egy Queensland-i kígyófogó szerint.

Hogyan dőltek meg a rekordok?

A hőhullám a hónap nagy részében az ország szinte egész területét érintette.  A rekordok mind időtartamra (hőhullám hosszára), mind a napi szélsőségekre jelentkeztek. A legtöbb területen az eső is átlag alatt volt. A denevérpopuláció egyharmada pusztult el két forró nap alatt. Ausztrália egyre melegebb nyári hőmérsékleteket kell elviseljen. Az elmúlt évben Sydneyben 1939 óta a legmelegebb nap fordult elő. A maximális hőmérséklet 47,3 °C volt. A melegedési trend szerint az ausztrál átlaghőmérséklet több, mint egy fokot növekedett az elmúlt 100 évben. Ez szintén hozzájárult a szokatlanul meleg körülményekhez.

Hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás Ausztráliát?

A szakemberek megerősítették, hogy 2018-as és 2017-es év Ausztrália harmadik és negyedik legmelegebb éve volt. Az ország éghajlati állapotáról szóló 2018-as jelentés szerint az éghajlatváltozás a szélsőséges hőhatások növekedéséhez vezetett.  Még, ha sikerül a globális hőmérsékletet a Párizsi Egyezményben foglalt  2 °C-os növekedés határértékén belül tartani, az iparosodás előtti szinthez képest, a tudósok úgy vélik, hogy az ország veszélyes új normával néz szembe. Ausztrália keleti részei a történelem legkeményebb aszályát élték meg tavaly, míg az ausztrálok ezrei menekültek el otthonukból, amikor novemberben Queenslanden áthaladt egy hatalmas bozóttűz.

Grafikon: az ausztrál éves középhőmérséklet változása az elmúlt 100 évben

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás