Meg fog változni az óceánok színe

2019. február. 06 12:01

A globális felmelegedés világszerte változásokat okoz - most hozzáadhatja az óceánok színét a listához. Miért?

Az éghajlatváltozás az óceánok kékjét még kékebbé és a zöldnél is zöldebbé teszi, egy új tanulmány szerint. Az óceán színe attól függ, hogy a napfény milyen mértékben tükröződik a vízben.

A fitoplanktonnak nevezett mikroorganizmusok klorofillot tartalmaznak, amely egy pigment. A fényspektrum kék részéből jobban elnyel és kevesebbet a zöldből. A zöld fény visszaverődik. Tehát a több fitoplanktont tartalmazó víz zöldes árnyalatú. Olyan területeken, ahol nincsenek élőlények, például az óceán közepén, kékek.

A Massachusettsi Technológiai Intézet kutatói egy olyan modellt hoztak létre, amely szimulálja a fitoplankton különböző fajainak növekedését és kölcsönhatását az óceánokkal. Ebből kiderül, hogyan fog változni a globális hőmérséklet emelkedés következtében az óceánok színe.

A XXI. század végéig futtatva a modellt, a tudósok megállapították, hogy a világ óceánjainak több mint fele az éghajlatváltozás következtében megváltoztatja a színét.

A Nature Communications folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a szubtrópusi övezetben még kevesebb fitoplankton van, mert a melegebb víz kevesebb tápanyagot tartalmaz a mikroorganizmusok számára. Ezek a területek még kékebbé válnak, mint ma.

A ma hűvösebb régiók, mint például a Föld pólusai, melegebbé válnak, és több tápanyagot jelentenek, ami a fitoplankton intenzívebb virágzásához vezet. Ezek a területek még mélyebb zölddé válnak.

A modell azt sugallja, hogy a változások nem lesznek hatalmasak és szabad szemmel alig észrevehetőek. Az óceán még mindig úgy fog kinézni, mintha kék régiók lennének a szubtrópusokon és az Egyenlítőnél, meg a sarkok közelében zöldebb területek. Ez az alapmintázat még mindig ugyanaz lesz. Az árnyalatok azonban mások lesznek, ahogy megváltozik a fitoplanktonok által támogatott élelmiszerhálózat.

Ez egy nagyon komoly változás lehet. A fitoplanktonok különböző fajtái másképp nyelik el a fényt, és ha az éghajlatváltozás a fitoplanktonok egyik közösségét egy másikra váltja, megváltoztatja az általuk támogatott élelmiszerhálózatok típusait is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás