Rózsaszín tó tartja lázban a turistákat

2019. február. 08 9:20

Az ausztráliai Hillier-tó igazán meglepő látványt nyújt. Bár megközelítése igencsak nehéz és költséges, évente sokan csodálják meg a természet különleges alkotását. Nem csalás: a Földön valóban léteznek rózsaszín vizű tavak.

A 600 méter hosszú, 250 méter széles tó egy lakatlan szigeten, a Nyugat-Ausztrália déli partjainál lévő Middle Island-en található. A tavat, melyet 1802-ben fedeztek fel, sűrű eukaliptusz erdő veszi körül, partját pedig fehér sóperem övezi.

Sótartalma rendkívül magas, 30-35%-os; az óceánok vizénél hozzávetőleg tízszer sósabb (a Holt-tenger sótartalma 25-30%). Valószínűleg ez ad magyarázatot különleges színére is, azonban még nem született egyetértés ebben a kérdésben. Az bizonyos, hogy semmilyen, mikroorganizmusnál és baktériumnál bonyolultabb létforma nem képes megélni benne. Létezik azonban egy alga, mely kifejezetten kedveli az ilyen közeget: a Dunaliella salina alga nagy mennyiségben termel úgynevezett karotenoid vegyületeket, melyek például a sárgarépa színét is adó béta-karotin közeli rokonai. A rózsaszín karotenoid pigmentvegyületeket termelő algát azonban nem sikerült kimutatni a tó vizében. Egy másik feltevés szerint a tó különleges színét a sókristályokban található vörös színű halophilic baktériumok okozzák.

A szokatlan szín ellenére a tó vizét akár meg is lehetne inni, ha nem lenne ennyire sós.

Az ausztráliai Hillier tavon kívül több rózsaszín tó is létezik még, például a szenegáli Retba-tó.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás