Az elmúlt másfél évszázad legmelegebb tíz évének közepén járunk

2019. február. 15 16:01

A világ valószínűleg a legmelegebb 10 évnyi periódusának közepén tart az 1850-ben kezdődött feljegyzések óta.

A Brit Meteorológiai Iroda, a Met Office előrejelzése szerint a következő öt év hőmérséklet emelkedése valószínűleg 1 °C vagy annál is több lesz az iparosodás előtti szinthez képest. Az elkövetkező öt évben esély van arra is, hogy az egyik évben az átlagos globális hőmérséklet-emelkedés nagyobb lehet, mint 1,5 °C. Ez az éghajlatváltozás kritikus küszöbértékének tekinthető.

Ha valóban minden az előrejelzés szerint történik, akkor a 2014-2023-as évtized a legmelegebb lesz a több, mint 150 éves mérési intervallumhoz képest.

Vajon az előrejelzett hőmérséklet emelkedés meghiúsítja a párizsi éghajlati megállapodást?

A Met Office azt mondja, hogy a 2015-ös év volt az első év, amikor a globális éves átlaghőmérséklet elérte az 1 °C-ot az iparosodás előtti szinthez képest – ami általában az 1850 és 1900 közötti hőmérsékletet jelenti.

Azóta minden évben a globális átlag az 1 °C fokhoz közel vagy fölött van. Most a Met Office azt mondja, hogy a tendencia valószínűleg folytatódni vagy növekedni fog a következő öt évben.

“Az idei előrejelzések, amik 2023-ig tartanak, azt sugallják, hogy gyors lesz a felmelegedés világszerte” – nyilatkozta  Adam Scaife professzor, a Met Office hosszú távú előrejelzésének vezetője.

“A következő éveket tekintve az előrejelzésben most először láthatjuk az átmeneti kockázatot, hogy 2023-ig lesz olyan év, amelynek átlaghőmérséklete 1,5 °C-kal meghaladja iparosodás előtti szintet.” A Met Office elemzés szerint most 10 % esély van erre a következő öt évben.

“Az tény, hogy ez most az általános felmelegedési ütem és az el Niño eseményei miatt bekövetkező ingadozások következtében történhet, mégis azt jelenti, hogy közel kerülünk ehhez a küszöbértékhez.”

Tavaly októberben az ENSZ tudósai külön jelentést tettek közzé az 1,5 °C hőmérséklet-emelkedés hosszú távú hatásairól.

Megállapították, hogy hatalmas szén-dioxid-csökkentési erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a világ 2030-ig megtartsa a korlátot.

 

Mennyire megbízható a Met Office előrejelzése?

A Met Office azt mondja, hogy az elkövetkező évek előrejelzései 90 %-os megbízhatósági határértékkel rendelkeznek.

Azt állítják, hogy 2019-től 2023-ig 1,03 °C és 1,57 °C közötti hőmérséklet változást fogunk tapasztalni az 1850-1900-as szinthez képest, és fokozottan felmelegedés várható a világ nagy részén, különösen olyan területeken, mint az Északi-sarkvidék.

A kutatócsoport azt mondja, hogy a múltbeli tapasztalatai miatt elég biztos az előrejelzéseiben. A csapat 2013-ban készített korábbi előrejelzése szerint az elmúlt öt évben megfigyelt gyors felmelegedést is tartalmazta. Még kevésbé ismert részleteket is megjósolt, mint például az Atlanti-óceán északi részén látható hűvösebb foltokat és a déli óceán hűvösebb foltjait.

Ha a következő öt évre vonatkozó megfigyelések megfelelnek az előrejelzéseknek, akkor a 2014 és 2023 közötti évtized a legmelegebb lesz a több, mint 150 éves nyilvántartásban.

Mi a helyzet más éghajlati előrejelzésekkel?

A Met Office előrejelzése szerint számos ügynökség közzéteszi a 2018-as hőmérsékletadatok teljes elemzését, ami azt mutatja, hogy a negyedik legmelegebb az 1850-ben kezdődött mérések óta.

A Világ Meteorológiai Szervezete (WMO) öt nagy nemzetközi adatkészlet elemzését tette közzé, amelyekből kitűnik, hogy a 20 legmelegebb év a legutóbbi 22 évben volt.

“A hőmérséklet csak egy része a történetnek. A szélsőséges időjárás számos országot és millió embert érint, 2018-ban pedig pusztító következményekkel jár a gazdaságokra és az ökoszisztémákra” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

“A szélsőséges időjárási események közül sokan megfelelnek a változó éghajlat által elvárt eseményeknek. Ez a valóság, amellyel szembe kell néznünk. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedéseknek elsődleges globális prioritást kell élvezzenek” – mondta.

Más területen dolgozó kutatók szerint a következő öt évre vonatkozó új előrejelzés összhangban áll a várakozásokkal, mivel a légkörbe 2018-ban juttatott CO2 rekordszintjét érte el.

“A Met Office előrejelzése sajnos nem meglepő,” mondta dr. Anna Jones, a brit Antarktiszi felmérés levegőkémikusa.

“Az egész világon átlagolt hőmérsékletek rekordértékűek voltak már évek óta. Ezek elsősorban az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid növekvő koncentrációi, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos használatából erednek.

“Amíg nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, számíthatunk arra, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedő tendenciáit látjuk majd.”

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.