Mutatjuk, milyen tavaszra számíthatunk

2019. február. 16 13:04

Az idei tavasz kontinensünk nagy részén a szokásosnál korábban beköszönt. Várhatóan az északkeleti területeken érkezik meg legkésőbb az évszakváltás.

Az Egyesült Királyság és Írország déli területein, valamint Franciaországban az átlagosnál több fokkal enyhébb időre lehet számítani. Ugyanakkor Skóciában és Észak-Írországban a szokásosnál csapadékosabb idő várható, valamint nagy az esélye veszélyes szelekkel járó viharok kialakulásának.

Csapadékos, gyakran szeles időre van kilátás Hollandiában, a Skandináv-félszigeten és Németország északi területein. A sok eső és a hóolvadás miatt Norvégiában és Svédországban magas az áradások kockázata.

Az Ibériai-félszigeten, Olaszországban valamint Közép-Európában az átlagosnál szárazabb tavaszra készülhetünk. Hazánkban gyakori frontátvonulásra és szeles időre van kilátás, az északnyugati tájakon várhatóan a csapadék elmarad az átlagostól. A keleti és déli területeken valószínűbb több alkalommal kiadós eső, zivatarok kialakulása.

Kelet-Európán érkezik meg legkésőbb a tavasz, arrafelé még márciusban és áprilisban is meg van egy-egy hidegebb periódus, akár havazás esélye is.

A Nyugat-Európa felett kialakuló anticiklon és az Északkelet-Európából időnként lezúduló hideg levegő a Balkán-félsziget térségében viharokat, áradásokat okozhat.

A leírt időjárási jellemzők természetesen nem valósulnak meg a tavasz minden egyes napján, ez csupán a legvalószínűbb forgatókönyve a várható időjárási eseményeknek kontinensünkön. A prognózis az AccuWeather időjárás előrejelzése alapján készült.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.