Megérkezett az El Niño

2019. február. 18 9:07

Gyenge El Niño alakult ki a Csendes-óceán térségében, számol be a NOAA, az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal. A jelenség idén csak pár hónapig tart.

Már decemberben sejteni lehetett, hogy 2019 El Niño év lesz, pár napja pedig a NOAA bejelentette a jelenség kialakulását a Csendes-óceán térségében. A nem ritkán szélsőséges időjárási eseményeket előidéző jelenség idén az előrejelzések szerint gyenge lesz, mindössze néhány hónapig tart majd.

A trópusi területek időjárásának, illetve éghajlatának egy igen fontos jelensége az El Niño – Déli Oszcilláció (angol rövidítéssel ENSO) jelenségkör. Az óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén jelentősen befolyásolja az időjárást – nagy szerepe van a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, és hatással van a globális átlaghőmérsékletre is. Nyomán világszerte gyakoribbá válnak az árvizek, aszályok és a hurrikánok: El Niño időszakban forróság és aszály sújtja Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket, az Egyesült Államok déli részén és a Dél-amerikai földrész középső, illetve nyugati vidékén pedig a megszokottnál jóval csapadékosabb időjárást okoz.

Az El Niño kifejezés spanyolul fiút jelent, s az újszülött Jézusra utal, mivel a jelenség karácsony táján a legintenzívebb a perui partoknál. Meglepő változás áll be az áramlási rendszerben: a keleties passzátszélrendszer felbomlik, a szél esetenként ellentétes irányúvá is válhat. Ilyenkor a Peru partjainál a mélyből karácsonykor feltörő, táplálékban gazdag hideg áramlat elmarad. Ez a csapadék drasztikus növekedését, továbbá a halak, tengeri madarak és egyéb élőlények jelentős mértékű pusztulását eredményezi.

Az Atlanti-óceánon és Európában is kimutathatók az ENSO-szignálok, maximális értékük azonban jóval kisebb, mint a Csendes-óceánon – emiatt az éghajlat természetes változásaiba beleolvadnak.

Az idei El Niño a várakozások szerint gyenge lesz, így kevesebb áradás, aszály és forró periódus írható majd a számlájára.

A jelenségről a MetOffice készített egy rövid kisfilmet:

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás