Hurrikán erejű szél tombol Horvátországban

2019. február. 23 10:33

A hideg levegő hazánkba is viharos szél kíséretében érkezett meg, az Adriai-tenger térségében azonban sokkal intenzívebben történik a lehűlési folyamat.

A bóra jellemzően észak-északkelet irányból fúj, a Dinári-hegységen átkelve csap le a partvidéki területekre. Olaszország északkeleti részén, a horvát és az albán tengerparton a legerősebb a jelenléte. Gyakorisága és erőssége a téli félévben jóval nagyobb, mint nyáron.

Akkor jön létre, amikor az Adria délkeleti részén ciklon alakul ki. Pontosan ilyen időjárási helyzet alakult ki ezekben az órákban is. Ahogy a ciklonban a légnyomás csökken, úgy fokozódik a szél ereje a partvidéki területeken.

A legerősebb széllökések a Kvarner-öböl térségében fordulnak elő, ott 180-200 km/órás szelet mértek. Dalmáciában szintén veszélyes a szél ereje, arrafelé 160-190 km/órás szél van. Nyugat-Szlovéniában és a Trieszti-öbölben 130-150 km/órásak a legerősebb széllökések.

Olaszországban is pusztít a szélvihar. Az Appennin-hegységben 180-200 km/órás szél süvít, míg az ország délkeleti partvidékén 130-150 km/órás széllökések alakulnak ki.

Horvátországban már a szél okozta károkról is készültek fotók:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.