Miért a tavasz a legmozgalmasabb évszakunk?

2019. március. 02 11:23

A meteorológiai tavasz március 1-jén kezdődött el, amely vitathatatlanul az év legaktívabb időszaka. A tavaszi időjárási események között a hó, az árvizek és a viharos szél is előfordul.

A meteorológiai tavasz pénteken megkezdődött, amely mozgalmas időjárású hónapokat hoz. Egyes években hóviharokat és komoly árvizeket, tavaszi fagyokat, idén úgy tűnik viharos szeleket hoz a tavasz. A csillagászati tavasz kezdete március 20-a, de a meteorológusok a statisztikák könnyebb kezelhetősége, előállíthatósága érdekében három hónaponként csoportosítják az évszakokat az éves hőmérsékleti ciklus alapján. A meteorológiai tavasz minden évben március 1-től május 31-ig tart.

Változatos időjárási hatások fordulnak elő e három hónapban, mivel a melegebb déli légtömeg és az északi hideg közötti harc dúl. A melegebb levegő észak felé terjeszkedne, ha a hideg levegő ezt jó szemmel nézné. Tavaly március elején a Szibériából érkezett hideg egészen Afrika északi területéig masírozott. Így fordulhatott elő, hogy az előző tél leghidegebb napja hazánkban márciusra esett.

Itt van néhány ok, amiért a tavasz a legdinamikusabb évszak:

1. A tavasz még mindig havas évszak

2018 márciusa igazolta, hogy tavasszal jelentős hóviharok fordulhatnak elő. Európa nagy részét megbénította az extrém hideg tavaly márciusban.

2. Tavaszi árvizek

A folyóvizeken gyakran tavasszal fordulnak elő a legnagyobb áradások, különösen az Tiszán és a Dunán (jeges ár, zöld ár).

A Kárpátokban és az Alpokban tavaszra jelentős hómennyiség halmozódik fel, amely egy hirtelen érkező felmelegedéssel és esővel kombinálva erőteljes árhullám kialakulásához vezethet.

3. Hőmérséklet ingadozások

A tavasz hőmérséklete változékonyságáról is ismert, mivel a meleg fuvallatokat gyakran egy pillanat alatt csípős hideg váltja fel. Ezt tapasztalhatjuk meg a most következő két hét időjárásában.

Késő tavasszal már kevésbé hajlamos a hőmérséklet a vad ingadozásokra, ami miatt akár hosszabb ideig is tarthat a melegebb időjárás.

4. Szeles évszak

Hazánkban a március és az április a két legszelesebb hónap. Ilyenkor vonul át felettünk szám szerint a legtöbb front, amely gyakori szélerősödéssel, por és homokviharokkal jár együtt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.