95 km/órás széllökések is lehetnek éjszaka

2019. március. 10 10:59

Az ország középső részén, bele értve a fővárost is, rendkívül erős széllökésekre kell számítani vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben késő estétől.

Vasárnap napközben nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik (50-70 km/óra) a délnyugati szél. Késő estétől pedig egy újabb hidegfront hatására egyre nagyobb térségben viharos (70-90 km/óra) szélrohamok kísérik a nyugati, északnyugati szelet. Néhol 95 km/óra körüli széllökések is valószínűek, erre leginkább Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében és Budapesten van esély. A magasabban fekvő helyeken ennél akár jóval erősebb lökésekre is számíthatunk. A legkevésbé szeles területnek a délnyugati országrész ígérkezik. A legerősebb szél késő estétől hajnalig valószínű, ezt követően fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Hétfőn napközben inkább már csak néhol lehet 60-65 km/óra körüli széllökés. A front előtt vagy a fronton egy-egy zivatar is létrejöhet. (Megjegyzés: erősebb záport akár délnyugaton is kísérhet viharos (> 70 km/óra) szél.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erősségű széllökések miatt vasárnapra vonatkozóan Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád megyékre és Budapestre.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharos erősségű széllökések miatt Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében és Budapesten. Emellett az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki további tizenegy megyére, ugyancsak a viharos erősségű széllökések miatt: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.