A hétvégére meleg léghullámok foglalják el Európát

2019. március. 26 11:45

A hét első felében még kettős lesz kontinensünk időjárása, ugyanis a keleti területeket még hideg levegő foglalja el, majd a hét végén már szinte egész Európában a szokásosnál melegebb idő lesz a jellemző.

A hét első napján markáns hidegfront vonult át Közép-, és Kelet-Európa felett, amely sarkvidéki eredetű levegővel árasztotta el térségünket. A hideg levegő egészen a Földközi-tenger déli partvidékéig eljut kedd estére. Ugyanakkor Nyugat-Európában egész héten kellemes, enyhe, tavaszi idő lesz, a hidegfront hatását arrafelé alig érzik meg.

Csütörtökön nyugat felől melegedés kezdődik, amelynek hatását a Kárpát-medencében pénteken kezdjük érezni az erősödő nappali felmelegedés révén. Eközben a Balkán-félsziget és a Fekete-tenger térségében tartósabban megmarad a hideg, arrafelé egész héten a március végén szokásosnál jóval hűvösebb idő várható.

A melegedés hazánkban vasárnap ér a csúcsára, a hőmérséklet az ország nagy részén meghaladja a 20 fokot, a hideg egészen a Balkán-félsziget déli részére húzódik vissza.

Ahogy ezen a héten hétfőn, úgy várhatóan jövő hét elején is újabb hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, de valószínűleg akkora lehűlést már nem hoz, mint amilyet most tapasztalunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás