Hatszázezer embert vesztette el otthonát az Idai ciklon miatt

2019. március. 27 14:07

Háborús állapotok uralkodnak az Idai trópusi ciklon elvonulását követően, több ezer embert valószínűleg soha nem fognak megtalálni az áradások után.

Az ENSZ jelentése szerint az Idai trópusi ciklon pusztítása miatt Afrika déli területein 600.000 ember vesztette el az otthonát az elmúlt hetek esőzései, áradásai és szélviharai miatt. Humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben.

Tíz nappal a ciklon elvonulása után azon dolgoznak, hogy az elektromos szolgáltatást minél több helyen visszaállítsák és tiszta víz is jusson a bajba került embereknek. Tovább próbálják megelőzni a kolera járvány kitörését.

Az Idai ciklon a  harmadik legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa a déli féltekén, a feljegyzések kezdete óta.

A ciklon által sújtott területeken 1,8 millió ember él, amelynek fele olyan gyermek, akik árvák, vagy családjuktól elszakadva kénytelenek élni. A leginkább lerombolt nagyvárosban Beirában megjelentek az első kolerás megbetegedések, valamint elkerülhetetlen a malária megjelenése is, ugyanis a viharok után visszamaradt rengeteg pangó víz kedvező feltételeket a maláriaszúnyog populáció ugrásszerű növekedéséhez.

A következő napokban a főbb utakat, elmosott hidakat igyekeznek helyreállítani, hogy a folyamatosan érkező segélyszállítmányok célba érhessenek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.