Helyenként két méter friss hó várható az Alpokban

2019. április. 03 15:00

Nagy mennyiségű eső és havazás várható a mediterrán térség északi részén és az Alpok magasabban fekvő területein. Helyenként áradások, szupercellás zivatarok is kialakulhatnak.

Intenzív esőzés és havazás várható szerdán és csütörtökön az Alpok és az Appenninek egyes részein a magasabban fekvő területeken, Franciaország délkeleti, Olaszország északi, Szlovénia nyugati és  Horvátország északnyugati részein. Az Alpok mentén 80-100 milliméter eső várható, azonban a déli oldalon 200-250 milliméter is hullhat. Szintén 100 milliméter feletti mennyiség várható Szlovénia északnyugati részén, Horvátország déli területein, valamint Bosznia-Hercegovina délnyugati tájain. Helyenként áradások is kialakulhatnak, melyek azonban az elmúlt, száraz időszak miatt mérsékeltebbek lesznek.

Az Alpok nyugati és déli részein, a magasabb szinteken (főként 1400-1700 méteren) nagy mennyiségű friss hó is várható. Leginkább az Alpok Olaszország északnyugati részére eső területein, és Svájc déli részén 100-150 centi hó várható, helyenként akár 200 centi is. Az Alpok nyugati és déli részein, alacsonyabb szinteken, a legnagyobb területen 50 centi friss hó valószínű.

Szupercellás zivatarok kialakulása is lehetséges a Ligur-tenger partjai közelében és Horvátország északnyugati részénél, csütörtökön. Tornádók kialakulását sem lehet kizárni.

 

Teljes várható csapadékösszeg szombatig (április 3. és 6. között)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.