Ezrek halála hozható összefüggésbe a kukorica termesztéssel

2019. április. 06 15:28

Egy új tanulmány azt mutatta ki, hogy a kukorica termesztéssel kapcsolatos levegőszennyezés évente 4.300 halálesetet okoz az Egyesült Államokban.

A szennyezés nagy részéért a műtrágya használat a felelős. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mezőgazdasági termelés összességében 16.000 ember halálával hozható összefüggésbe az Egyesült Államokban.

A kukorica az Egyesült Államokban (ahogy hazánkban is) a legnagyobb vetésterülettel rendelkező mezőgazdasági haszonnövény. Nagy részét exportálják szerte a világban takarmányozásra, etanol (üzemanyag, finomszesz) gyártásra és emberi fogyasztásra is.

A Nature folyóiratban ezen a héten megjelent tanulmány azt az összefüggést vonta le, hogy a kukoricatermesztéshez kapcsolódó levegőszennyezés az Egyesült Államokban évente 4.300 ember korai halálát eredményezi.

“Azt hisszük, hogy a levegőszennyezésért csak a szénerűművek vagy a dízel üzemű járművek által kipöfögött gázok a fő felelősek” – mondta Jason Hill a Minnesota Egyetem mérnök professzora, aki a tanulmány fő szerzője. “Természetesen mindkettő jelentősen hozzájárul a levegő minőségének csökkenéséhez, de a kukorica termelés úgyszintén”.

A szántóföldek területe az USA-ban 92 millió hektár (10-szerese hazánk teljes területének), amelyek főként az ország középnyugati részén, valamint a Nagy-síkságon találhatók.

Hill és munkatársai modelleket alkalmaztak a kukorica teljes tenyészideje alatt, a kibocsátás hatásainak mérésére és összehasonlították azokat a helyi szennyezéssel kapcsolatos halálesetekkel az Egyesült Államok azon vidékein, ahol a legtöbb kukoricát termelik.

A szennyezés nagy részét az ammónia tartalmú műtrágyák okozzák, amelyekről régóta ismertek az egészségügyi kockázatok. Amikor Hill és csapata kiértékelte a kutatás során kapott eredményeket, megállapították, hogy a kukoricatermelés földrajzi eloszlása, valamint az ammóniával kapcsolatos finom részecskék és a levegőszennyezés között erős a kapcsolat. Ezen lokalizált adatok alapján a kukoricatermelés 4.300 halálesetet eredményez éves szinten az USA-ban. Mutatta be a Popular Science riportja.

A Poular Scienece arról is beszámolt, hogy egy másik, még februárban közzétett tanulmány megállapította, hogy az egész mezőgazdaság 16 ezer légszennyezéssel kapcsolatos halálesetért felelős az Egyesült Államokban.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet szerint évente több, mint 4 millió ember hal meg a Földön a kültéri levegő szennyezéstől.

“Ha bármit is akarsz tenni a légszennyezéssel kapcsolatosan, akkor meg kell ismerni a kiváltó okokat.” – mondta Susanne Bauer, a Columbia Egyetem Földügyi Intézetének klímamodellezője. “Ez egy fotos tanulmány, mert ahelyett, hogy csak azt mondaná, hogy a levegőszennyezés megöli az embereket, részletesen ismerteti a kukoricatermesztési folyamat különböző részeinek a légszennyezéshez való hozzájárulását”.

A tanulmány arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a kukoricatermesztésben stratégiai változtatásokat kell véghez vinni, beleértve a különböző műtrágyákat és alkalmazási módszereket, a nitrogén hatékonyabb alkalmazását és a műtrágya kevesebb használatát.

“Amit eszünk, az hat az egészségünkre, nemcsak azért, mert a tesünkbe helyezzük, hanem azért is mert befolyásolja a környezetet”. Mondta el Hill a Popular Science-nek. Végül hozzátette: “Reméljük, hogy ez a munka további feladatokhoz fog vezetni, amely végső soron segít az összes fogyasztott élelmiszer levegőminőségi hatásainak megállapításában”.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás