Nyári melegből téli havazás kerekedett pár óra alatt Amerikában

2019. április. 12 8:55

Több mint 30 fokot zuhant a hőmérséklet Észak-Amerikában mindössze pár óra leforgása alatt. Az extrém sarkvidéki hidegbetörés hatására többfelé havazott.

Míg az Egyesült Államok középső területein szerdán még forró napot jegyeztek (+35 fokos maximumok Texasban és Oklahoma délnyugati részein, valamint 30 fokos maximumok Kansas délnyugati régiójában), rendkívül intenzív sarkvidéki hidegbetörés kezdődött. Az extrém erős hidegfront mindössze 12-18 óra leforgása alatt több mint 30 fokos hőmérséklet-különbséget és hóviharokat okozott Észak-Amerika középső területein. Colorado, Wyoming, New Hampshire és Nebraska államokból jelentettek havazást.

Az alábbi ábra a 2 méteres hőmérsékletek változását mutatja. Több helyen a nyári meleget pár óra leforgása alatt tél és havazás követte, 12 óra alatt 30 fokot zuhant a hőmérséklet (forrás: Severe Weather Europe / @Recretos).

Az ábra a Kansas délnyugati részén mért hőmérsékleteket emeli ki: +30 fokról 12 óra leforgása alatt -1 fokig csökkent a hőmérséklet. Forrás: Meteociel

850 mbar hőmérsékletek (GFS). Forrás: Meteociel

Tavaszi virágok és havazás. Fort Collins, Colorado, április 11. Forrás: AccuWeather

Plymouth, New Hampshire, április 9. Forrás: AccuWeather

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás