Több tucat tornádó pusztított az Egyesült Államokban a hétvégén

2019. április. 16 9:14

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint 41 tornádó alakult ki a hétvégén az Egyesült Államok déli és keleti részén.

Legalább kilenc halálos áldozatot követelt a szélsőséges időjárás a hétvégén az Egyesült Államokban. Szombat kora reggeltől hétfőig Texas és Pennsylvania között kilenc államban 41 tornádót jegyzett a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service, NWS). Ezek között 3 tornádó erőssége a korrigált Fujita skála szerinti EF3-as kategóriába tartozik (222-269 km/órás szél), 10 tornádó EF2-es besorolást kapott (177-221 km/órás szél), emellett 16 EF1-es (138-176 km/órás szél) és 12 EF0 erősségű tornádó alakult ki (105-137 km/órás szél).

Szombaton a vihar a Mexikói-öböl mentén csapott le, leginkább Texas, Louisiana, Alabama és Mississippi volt érintett. Árvíz alá került Louisiana néhány autóútja is szombaton. Vasárnap a keleti partot is elérte a vihar, Floridától New York és Massachusetts térségéig pusztított több tornádó. Ohio-ból és Indiana-ból is jelentettek viharkárokat. Mississippi államban rendkívüli állapotot hirdettek. Robertson megye kisvárosa, Franklin déli része gyakorlatilag teljesen a föld színével vált egyenlővé a szombat késő este pusztító EF3 erősségű tornádó miatt; 225 km/órás szélsebességet mértek. San Antonio-ban és Dallas északi részén 7 centi átmérőjű jégdarabok hullottak az égből.

Felvétel: Reed Timmer

Millersburg, Pennsylvania. A felvételt közzétette: AccuWeather

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás