Szent György napja jó termést ígér

2019. április. 22 14:37

Szerdán lesz György nap, amely Európa sok országában jelentős tavaszkezdő dátum. Nálunk különböző népi jóslatok kapcsolódnak ehhez a naphoz.

Április (ősi magyar nevén Szelek hava)  hónapot Mars kedveséről, Vénuszról nevezték el, akit Aperirének is hívtak. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni” – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. A népi kalendárium Szent György havának nevezi.
Az időjárásban a legszeszélyesebb hónapot, az áprilist a jó gazda különösen figyeli és akkor örül, ha az csapadékos, mert azzal bő termést jelez. Az idei április az ország nagy részén idáig a szokásosnál kevesebb esőt hozott. A hónap utolsó hét napján ugyanakkor csapadékosabb idő valószínű. A Szent György havi eső „kergeti a fagyot”, viszont esős májust jósol. Ha Szent György napján akkora a vetés, hogy a varjú elbújhat benne, úgy jó lesz a termés. Idén a március és az április is az átlagosnál enyhébb idővel telt, a vetések jól fejlettek (kivéve az aszállyal leginkább érintetett északkeleti területeken). Ennek alapján idén jó termést jósol György napja.
Ahány nappal megszólal Szent György előtt a béka, annyival hallgat utána, ugyanis hűvösre fordul az idő. Idén György nap után még tovább melegszik az idő, csütörtökön és pénteken akár 28 fok is lehet a délutáni órákban. A békák hangversenye pedig már hetekkel ezelőtt elkezdődött a korán beköszöntött enyhe időnek köszönhetően.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.