Heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek a Dunántúlon

2019. április. 26 14:15

Pénteken a késő délutáni, esti órákban délnyugat felől zivatarok érik el az országot. Hét megyére figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Péntek este hidegfront éri el az országot, amely szombat délutánra jórészt átvonul felettünk. A front hatására pénteken késő délután legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati és középső részein alakulhatnak ki (akár heves) zivatarok, késő este az ország középső harmadán kell számítani az eső mellett intenzívebb záporokra, zivatarokra. Éjszaka a csapadék fokozatosan kelet felé vonul, napközben pedig (várhatóan nem heves) zivatarok már inkább csak a keleti, délután a délnyugati határ közelében alakulhatnak ki. A zivatarokat viharos szél (péntek délután, este akár > 80-90 km/óra), jégeső (jellemzően kisméretű jégszemekkel), lokálisan jelentős (akár 10-15 milliméter) csapadék kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Veszprém és Fejér megyére, péntekre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.