Újabb eredmények igazolják a globális felmelegedést

2019. április. 30 13:30

1,1 fokos melegedésnél járunk a globális átlaghőmérsékletet tekintve, és roham léptekkel tartunk a 1,5 fok felé. A kutatók szerint a 2 fokos melegedés a klímaváltozás megállíthatóságának határa.

Az elmúlt időszakban több szervezet közölt számításokat a Föld átlaghőmérsékletének változásairól. A brit Met Office jelentése szerint a világ valószínűleg a legmelegebb 10 évnyi periódusának közepén tart az 1850-ben kezdődött feljegyzések óta, melyet alátámaszt, hogy az elmúlt négy év egyben a négy legmelegebb év is az említett kezdő dátum óta. Animációt készített többek között a NOAA, a mostani grafikon pedig több európai szervezet közös munkájának eredménye.

Az alábbi ábra kiemelt jelentőségű, ugyanis több adatbázis mérési eredményeit veti össze a globális átlaghőmérsékletre vonatkozóan a 19. század közepétől, ötéves periódusokban. Az egyes adatsorok között rendkívül jó az egyezés, az iparosodás előtti időkhöz képest 1,1 fokos melegedésnél járunk.

Forrás: Copernicus Climate Change Service (C3S), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) (European State of the Climate 2018 összefoglaló). Közzétette: @ZLabe TW.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.