Hajnali fagyokat is hozhat a sarkvidéki légtömeg Európában

2019. május. 01 16:47

A következő napokban jelentősen átalakul Európa időjárása. Vasárnaptól kezdődően nagy területen hajnali fagy kialakulására is esély mutatkozik, mely pusztító hatású lehet az ébredő természet számára.

Rendkívül hideg légtömeg indul útjára az északi sarkvidék felől, mely május 3. és 7. között Európa nagy részén akár 10-13 fokkal hidegebb időjárást eredményez a megszokottnál. Vasárnap és szerda között többfelé még hajnali fagyok is kialakulhatnak – a fagy nyomán jelentős károkat szenvedhet a mezőgazdaság. Megnövekszik a fagyveszély vasárnap és szerda között Franciaországban, Németországban, Olaszország északi részén, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, de gyenge hajnali fagy kialakulására helyenként hazánkban is esély van.

Egyes modelleredmények szerint a csapadék időlegesen akár havazásba is átválthat a hétvégén még az alacsonyabban fekvő területeken is Németország néhány részén, Csehországban, Angliában, Skóciában, Dániában, az Alpokban, Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában, Horvátország egyes részein, Bosznia-Hercegovinában, Olaszország északi részén és a Pireneusokban.

Az alábbiakban térképeken mutatjuk be az előttünk álló napok várható hőmérsékleti anomáliáit az 1979-2010 közötti időszak átlagaihoz képest.

 

Május 2. csütörtök, 06 UTC:

Hideg levegő árasztja el csütörtökön Skandináviát, és hideg légtömeg indul útjára Dánia és a Brit szigetek felé.

 

Péntek, 06 UTC:

Péntekre a hideg légtömegek elérik Franciaországot, Németország déli részét, Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot.

 

Szombat, 06 UTC:

A hideg eléri az Alpok hegyvonulatát, a mediterrán térség északi részét és a Balkán-félsziget északi részét. Az erős hidegfront akár az alacsonyabb szinteken is havazást eredményezhet.

 

Vasárnap, 06 UTC:

Vasárnap a hideg légtömeg tovább halad a mediterrán térségben és a legdélebbi területeket is eléri hétfő éjjel.

 

Hétfő, 06 UTC:

Kedd, 06 UTC:

Szerda, 06 UTC:

Hétfőn, kedden és szerdán a május elején megszokotthoz képest jóval hidegebb időjárás köszönt Kelet-Európára és megnő a fagy kockázata.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.