Nagy esőre és szélviharra figyelmeztetnek

2019. május. 05 11:11

A felettünk örvénylő ciklon szélsőséges időjárási körülményeket okoz hazánkban. Nagy területen érvényes figyelmeztetés a viharos szél és a kiadós esőzés miatt.

Vasárnap napközben délkeleten van kis esély zivatar kialakulására. Az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain gyakran viharos (vasárnap általában 60-80 km/óra, hétfőn 60-75 km/óra) széllökések kísérik. Estétől már északkeleten (Zempléni-hegység, Bodrogköz térségében) is lehetnek 65-70 km/óra körüli lökések. Tartós esőből nagy területen (főként a Dunántúl középső és délnyugati részén) általában 15-25 milliméter eső várható, de lokálisan 35 milliméternél is több hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Fejér, Somogy, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyére vonatkozóan. A nagy mennyiségű eső miatt a Dunántúlra, valamint Pest megyére érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a továbbra is viharos széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Fejér, Somogy, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyére vonatkozóan. Hétfő estére a legtöbb helyen már 60 km/óránál gyengébb szél várható.

Vasárnap napközben a Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején, majd estétől az Északi-középhegység 700-800 méter feletti részein időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.