Olyan hatással vagyunk bolygónkra, mint egy meteor becsapódás

2019. május. 07 12:13

Az ENSZ jelentést tett közzé az ember által okozott környezet pusztítással kapcsolatosan. Cselekedünk kell, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

Az élővilág sokszínűsége példátlan sebességgel csökken. A Föld 8 millió növény- és állatfajából egymilliót a kihalás fenyegeti néhány éven belül. A pusztulás az emberi tevékenység közvetlen következménye. A kipusztulás üteme folyamatosan gyorsul.

“Az ökoszisztéma egészsége, amelytől mi és minden más faj függ, gyorsabban romlik, mint valaha. Megsemmisítjük gazdaságunkat, megélhetésünket, élelmiszer biztonságunkat, egészségünket és életminőségünket világszerte.” Nyilatkozta Robert Watson, az IPBES elnöke.

A biológiai sokféleségről készült globális jelentés szerint az elmúlt 50 évben a globális természetváltozás mértéke példátlan az emberi történelemben. A biológiai sokféleség gyorsabban csökken, mint az emberi történelem bármely pontján. A hatások a szárazföldi és tengeri állatfajok fenntarthatatlan vadászatából és halászatából, az éghajlatváltozásból, a környezetszennyezésből, a tájidegen (invazív) fajok terjedéséből származnak.

A szárazföldi és tengeri környezet az emberi tevékenység következtében jelentősen átalakult bolygónk 70 %-án.

A jelentésben közzétett további adatok az élővilág változásával kapcsolatosan:

  • A világ 5,9 millió szárazföldi fajából 500 ezernek nincs elegendő élőhelye a hosszútávú túléléshez.
  • A bolygó kétéltű fajainak több, mint 40 %-át a kihalás fenyegeti.
  • A korallok, cápák és tengeri emlősök harmadát kihalás fenyegeti.
  • Az 1500-as évek óta legalább 680 gerinces faj kihalt.
  • A tengeri halállomány egyharmadát 2015-ben nem fenntartható módon halászták ki.
  • műanyag szennyezés 1980 óta a tízszeresére nőtt.

A jelentés ajánlásokat is tartalmaz, amelyek alkalmazásával a veszteségek csökkenthetők lennének:

Mezőgazdaság

A jó mezőgazdasági gyakorlatok előmozdítása, alkalmazása nagy területen. Az ellátási láncban keletkező pazarlás csökkentése.

Tengeri gazdálkodás

Az ökoszisztéma alapú megközelítések alkalmazása a gazdálkodásban. Fenntartható halászati kvóták bevezetése, védett területek kialakítása, csökkenteni kell az óceánokba jutó szennyeződést, szorosan együtt kell működni a termelőkkel és a fogyasztókkal.

Édesvízi rendszerek

A vízelosztást igazságosabbá kell tenni. A talajerózió megállítása, a szennyezések csökkentése. A vízügyi projektek fenntarthatóság felé történő ösztönzése.

Városi környezet

A természet alapú megoldások előmozdítása. Az egészséges városi környezte kialakítása az alacsony jövedelműek számára is. A zöldterületek nagyságának növelése.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.