Két métert is emelkedhet a világtengerek szintje

2019. május. 23 14:30

A tengerparti közösségeknek világszerte olyan készenléti tervet kell kidolgozniuk, amely lehetővé teszi, hogy a századfordulóra a 2 méteres tengerszint emelkedés ne okozzon végzetes problémát.

Egy 22 tudósból álló nemzetközi csapat egy új technikát fejlesztett ki, hogy megbecsülje a Grönlandon és az Antarktiszon található jéghegyek olvadását. Megállapították, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint – amely 5 százalékos valószínűséggel rendelkezik – nem zárható ki a 2 méteres tengerszint emelkedés sem.

A tengerek ilyen mértékű emelkedése 1,79 millió négyzetkilométernyi területet venne el a szárazföldektől.  Ez magában foglalná az élelmiszertermelés kritikus területeit és akár 187 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét.

Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv következne be, akkor New York, Miami, Los Angeles, és San Francisco jelentős része víz alá kerülhet. Ugyanez a sors vár Sanghajra, Bangkokra, Velencére és a Maldív-szigetekre is.

A Nature magazinban, decemberben megjelent tanulmány szerint Grönland jégtakaróinak olvadása tovább gyorsul a következő évtizedekben. A grönlandi jég olvadása csak a századforduló óta 30 százalékkal nőtt. Ha Grönland 1,5 millió négyzetkilométeres  jégtakarója teljesen megolvad, akkor a tengerek szintje 8 méterrel emelkedhet.

Ahogy az éghajlat folyamatosan melegszik, Grönland olvadása is egyre inkább fokozódik, ezáltal a tengerszint is egy jobban emelkedik majd.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.