Másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok kialakulása miatt

2019. május. 27 12:23

Dél, délnyugat felől egyre nevesebb levegő áramlik hazánk térségébe, kedvezővé válnak a feltételek intenzív zivatarok kialakulásához.

A hétfő déli óráktól késő délutánig az eső, zápor mellett kis valószínűséggel (némileg jobb eséllyel az Észak-Dunántúlon) helyenként zivatar is kialakulhat szélerősödés kíséretében. Késő délutántól dél felől egyre aktívabbá válik a légkör, így előbb inkább a délkeleti területeken, majd keddre virradóan már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok felhőszakadás szerű csapadékintenzitással és viharos széllel. Kedd reggeltől összességében már sokfelé számíthatunk a záporok mellett zivatarokra is, amelyeket viharos szél (60-80, elsősorban keleten >80-90 km/óra), főként a keleti megyékben felhőszakadás (rövid idő alatt lokálisan 20-30 milliméter csapadék) és jégeső (keleten akár 2 centimétert meghaladó átmérővel) kísérhet. Kedd késő délutántól lassanként alábbhagy majd a csapadéktevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan a heves zivatarok kialakulása miatt a Dunántúlra, Pest és Nógrád megyére. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás