A rakpartot is elérheti a következő dunai árhullám

2019. május. 27 14:22

A hét első felében ismét komoly esőzések várhatók a Duna osztrák és német vízgyűjtőin, amely valószínűleg egy újabb árhullám kialakulásához vezet.

Az előző árhullám vasárnap tetőzött a főváros térségében, de az újabb esőzések miatt már újabb kialakulására számíthatunk a hét második felében. A vízszint a legfrissebb számítások szerint még magasabbra emelkedik, mint az előző áradásnál. Az Országos Vízjelző Szolgálat által készített, alább látható grafikonon láthatjuk, hogy az újabb vízszint növekedés már kedd délután eléri északnyugati határainkat. A folyó várhatóan szombaton tetőzik Nagybajcsnál, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget közelítő vízszinttel.

Budapesten csütörtök délután áll meg a Duna apadása, vasárnap pedig már az alsó rakpart magasságába érhet a vízszint, így az előrejelzés alapján a rakpart rövid idejű lezárására is sor kerülhet vasárnap, illetve jövő héten hétfőn. A csapadéknak a hét második felében már nem lesz komolyabb utánpótlása, így a jövő héten már a folyó apadására lehet számítani.

 

Nyitókép forrása: futas.net

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás