Új szintre lépett a brazil esőerdők kiirtása

2019. június. 07 10:02

Az Amazonas esőerdőinek irtása Brazíliában idén májusban rekordszintet ütött meg a műholdas adatok szerint.

A múlt hónapban közel 1200 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak ki. Tavaly az év hasonló időszakában 800 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el.

Május általában egy szárazabb időszak, az esőerdőkben ilyenkor a legintenzívebb a fakitermelés, az idei májusi erdőirtás azonban az egész évre gyászos jövőt jósol.

Az 5,3 millió négyzetkilométeres területtel rendelkező amazóniai erdőség a Föld legnagyobb esőerdője. Elengedhetetlen az oxigén előállításához és a szén légkörből történő kivonásához. A világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémája.

Többen Jair Bolsonaro brazil elnököt hibáztatják, aki januárban lépett hivatalba és azóta gyengítette a környezetvédelmi ellenőrzéseket, valamint támogatta a bányászatot és erdőirtást a régióban.

“Az erdőirtás ilyen mértékű megugrása aligha meglepő, hiszen a brazil kormány az 1992 óta bevezetett csaknem összes környezetvédelmi jogszabályt hatályon kívül helyezte, valamint akadályozza a környezetvédelmi ellenőrzéseket.” Mondta Carlo Rittl, az Éghajlati Megfigyelő Intézet ügyvezető igazgatója.

A következő hónapokban is gondosan figyelni fogják az esőerdők kiterjedésének változását, hogy kiderüljön, egyedi kiugrásról vagy a fakitermelés, erdőpusztítás tartós emelkedésről van-e szó. Július végére kiderül melyik állítás bizonyul igaznak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.