Hőségre, majd heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. június. 15 10:58

Szombaton éri el a csúcspontját az idei év első hőhulláma hazánkban, vasárnap már egy hidegfront közelíti meg az országot, többfelé alakulnak ki intenzív záporok, zivatarok.

A napi középhőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén még meghaladja a 26, 27 fokot. Délután keleten (főként a Tiszántúlon és a Tisza vonalához közelebbi tájakon) egy-egy zivatar kialakulása valószínű, melyhez viharos (60-80 km/óra) szél és jégeső is társulhat. Este, késő este az északnyugati határvidéken van esély zivatarra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt szombatra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap az ország középső és nyugati területein már mérséklődik a nappali felmelegedés; a középhőmérséklet északnyugaton 25 fok alatt, keleten, északkeleten ugyanakkor még 27 fok körül valószínű. Vasárnap a déli óráktól az országban többfelé várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső (akár 2 centimétert meghaladó átmérővel), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/órás szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel a középső országrészben, az Alföldön fordulnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.