Északkeleten másodfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt

2019. június. 21 11:25

Pénteken északkeleten, szombaton pedig a déli megyékben számíthatunk leginkább intenzív zivatarok, felhőszakadás kialakulására.

Pénteken nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 km/órát meghaladó szél társulhat. Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen heves zivatar is esetleg előfordul, 70-90 km/órás szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat. Éjszaka is kedvezőek maradnak a feltételek zivatar kialakulásához, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten kell a kialakulásukra számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre másodfokú, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás kialakulására tekintettel a pénteki napra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a nap első felében nagyobb eséllyel az ország északkeleti harmadán várható több helyen zivatar a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel. Késő délutántól, estétől azonban nyugat, délnyugat felől egy intenzív zivatarrendszer érheti el az országot. A zivatarok nyomában felhőszakadás (20-50 milliméter csapadék), 60-80 km/órás szél valószínű, de egy-egy helyen 80-100 km/órás szélroham, illetve nagy méretű (2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl déli felén van nagyobb esély. Szombatra vonatkozóan az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és a villámtevékenység veszélyei miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.