Heves zivatarok érkeznek, hét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2019. június. 22 10:44

Szombat délutántól nyugat felől zivatarrendszer éri el hazánkat. Felhőszakadás, jégeső, szélrohamok kísérik átvonulását.

Szombaton a kora délutáni órákban elszórtan alakulnak ki zivatarok, majd a délután második felében nyugat felől egy zivatarrendszer érkezése, kialakulása várható többfelé zivatarral, amely estig, éjfélig a Dunántúlon, majd vasárnap hajnalig, reggelig súlypontjával a középső országrészben helyezkedik el. Az elszórt zivatarokból viharos (60-80 km/óra) szél és felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) előfordulhat.

A zivatarrendszerben heves kísérőjelenségek valószínűek: helyenként felhőszakadás (30-50 milliméter, egy-egy helyen akár 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség) elsősorban a Dunántúlon, illetve éjszaka a Duna-Tisza köze déli felében is; helyenként viharos (60-90 km/óra, néhol nagyobb eséllyel a Dunántúl déli felében éjfélig 90 km/órát meghaladó) szél. Helyenként jégeső is előfordulhat, nagyobb eséllyel a Dunántúl déli felében az éjféli órákig, néhol 2 centiméter feletti átmérővel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya és Tolna megyékre másodfokú, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és felhőszakadás kialakulására tekintettel a szombati napra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben szórványosan várhatóak zivatarok helyenként felhőszakadással (30-50 milliméter), néhol viharos széllel (50-65 km/óra, keleti határ közelében esetleg 80 km/óra feletti széllökés is lehet). Vasárnapra vonatkozóan az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és a villámtevékenység veszélyei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.