45 fokos forrósággal tetőzött a hőhullám Nyugat-Európában

2019. június. 28 18:24

Sorra dőltek a hőmérsékleti rekordok a héten Európa nyugati területein. A szokatlanul intenzív hőhullám pénteken tetőzött.

Afrika felől érkező, forró légtömegeknek köszönhetően rendkívül intenzív hőhullám alakult ki Európa nyugati területei felett, a hét első napjaitól kezdődően egyre fokozódó hőséget, sokfelé szélsőségesen meleg időt eredményezve. Sorra dőltek a hőmérsékleti rekordok Franciaországban, Németországban, Csehországban és Lengyelországban; Franciaországban 15-18 fokkal melegebb volt a megszokottnál. Június 28-án, pénteken a francia Gallargues-le-Monteux településen 45,8 fokot mértek, mellyel megdőlt a korábbi, 2003-ban jegyzett, 44,1 fokos országos maximumhőmérsékleti rekord (forrás: MeteoFrance).

Térkép: pénteki maximumok Franciaország legmelegebb területein. Forrás: @meteociel

Olaszország északi részén, valamint Spanyolországban erdőtüzek pusztítottak. A spanyolországi Tarragonában több mint 4000 hektár lángokban áll jelenleg is.

Tarragona, Spanyolország. Forrás: Météo Pyrénées

A hőhullám hazánkat is eléri a jövő hét első felében, a melegedés már vasárnap délután megkezdődik. Hétfő ígérkezik a legmelegebb napnak, ugyanakkor 45 fokos hőségtől nem kell tartanunk: a maximumok várhatóan 32 és 37 fok között alakulnak majd.

A Meteorológiai Világszervezet adatai alapján az éghajlatváltozás következményeként egyre több és egyre intenzívebb hőhullámmal kell szembenéznünk a jövőben.

Forrás: Meteorológiai Világszervezet (WMO)

Borítókép forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.