Hőségre és zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. július. 01 11:02

Az érkező hidegfront előtt még országszerte hőségre számíthatunk, majd hétfő estétől már zivatarok kialakulása is várható az északnyugati, északi tájakon.

Hétfőn és kedden a középhőmérséklet általában 25, 26 fok körül alakul. Hétfőn északnyugaton és városi környezetben, kedden délkeleten 27 fok felett várható. Kedden az északnyugati megyékben már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű.

Hétfő este, késő este északnyugaton, az Észak-Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet helyenként 70 km/óra feletti széllökések kísérhetik, emellett hétfő estétől, kedd reggelig északnyugaton, esetleg az északi határ közelében van esély zivatar előfordulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét dunántúli megyére másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Emellett Győr-Moson-Sopron megyére zivatar miatt, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyére pedig a viharos széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a nap további részében elsősorban az ország északnyugati felében valószínű elszórt zivatar, néhol viharos (60-80 km/óra) szél, kisebb méretű jég kíséretében, északkeleten egy-egy zivatart a délutáni órákban 80-90 km/óra feletti széllökés és nagyobb méretű jég (nagyobb, mint 2 centiméteres átmérő) kísérhet.

Kedden már csak Csongrád és Békés megyében érvényes másodfokú, a középső és északkeleti megyékben elsőfokú figyelmeztetés a hőség miatt. Öt déli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.