Heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek több megyében

2019. július. 06 11:45

Estétől, éjszakától észak felől hidegfront éri el az országot, melynek mozgása lelassul, várhatóan hétfő reggelre vonul át felettünk.

A front előtt és a fronton több hullámban alakulnak ki zivatarok, heves zivataroknak is megvan az esélye. Szombat estétől nyugat felől zivatarok érhetik el a Dunántúl nyugati, északnyugati részét, melyekhez viharos szél (60-85, esetleg 90 km/órát meghaladó széllökés) és jégeső (akár 2 centimétert meghaladó átmérővel) is társulhat. Éjjel elszórtan lehetnek zivatarok, valamivel nagyobb eséllyel az ország északi, északkeleti felén. Szombaton a napi középhőmérséklet elsősorban a nyugati, délnyugati területeken, illetve városi környezetben haladhatja meg a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Baranya, Tolna, Somogy, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben és este több hullámban valószínű zivatarok kialakulása, amelyekhez viharos (60-90 km/óra) vagy károkozó széllökés (90 km/órát meghaladó), jégeső (akár 2-3 centiméternél nagyobb átmérővel) és esetleg felhőszakadás (30-40 milliméter) társulhat. Vasárnap napközben zivatarokra – az ország többi részéhez képest – némileg kisebb az esély Komárom-Esztergom megyétől Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részig húzódó sávban van. Vasárnap az ország döntő részén már 25 fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország nagy részén elsőfokú, míg Baranya, Csongrád és Békés megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.