Hőségre és zivatarok kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek

2019. július. 20 11:59

Szombaton csak elszórtan várhatóak zivatarok. Vasárnap az ország nagy részén hőségre, délutántól több helyen zivatarokra kell számítani egy hidegfrontnak köszönhetően.

Szombaton zivatarok kialakulásához – elszórtan – az ország északkeleti harmadán lesznek kedvezőek a feltételek. A zivatarokat szélerősödés (50-65 km/óra), intenzív csapadék és kis méretű jég kísérheti. Éjszaka nem valószínű villámtevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra vonatkozóan a zivatarok kialakulásának veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre.

Vasárnap délután egy hidegfront érinti hazánkat, emiatt az ország északi felén már több helyen számítani lehet zivatarok érkezésére illetve kipattanására, nagyobb számban és hevességgel várhatóan az Északi-középhegységben, Észak-Alföldön. Hétfőre virradó éjszaka már inkább csak délebbre, délkeletre fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar.  Akár viharos (70-90 km/óra) szél és (északkeleten) felhőszakadás is előfordulhat. Vasárnap a napi középhőmérséklet az északkeleti megyék és a délnyugati határszél kivételével 25 fok felett alakul.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap hazánk teljes területére vonatkozóan a hőség, a várható zivatarok és felhőszakadás miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.