Akár 60 milliméter csapadékot hozhatnak a zivatarok szombaton

2019. július. 26 12:37

Mozgalmasan alakul a következő napok időjárása. Pénteken még a hőség, szombaton pedig a felhőszakadás veszélye miatt érvényes másodfokú figyelmeztetés.

Pénteken a napi középhőmérséklet az északkeleti és délnyugati megyék kivételével 25 fok felett, a Dunántúl északi felén 27 fok körül alakul. Az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a pénteki napra a hőség miatt, további nyolc megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. A déli óráktól késő estig szórványosan (nagyobb eséllyel és számban az ország északkeleti felén) alakulnak ki zivatarok. Az éjszaka második felében átmenetileg csökkenhet a zivatarhajlam.  A zivatarok kialakulásának veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton több helyen várható zivatar, nagyobb valószínűséggel a nap második felében. A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (50-80, néhol 80 km/órát meghaladó széllökésekkel), jégeső (jégátmérő néhol akár a két centimétert is meghaladhatja) kísérheti. Felhőszakadás (30-60 milliméter) is valószínű, néhol 60 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadások miatt, emellett a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Szombaton főként délnyugaton lehet 25 fok körüli középhőmérséklet, ezért Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Somogy és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás