Történelmi hőmérsékleti rekordok születtek Nyugat-Európában

2019. július. 26 15:36

Hosszú ideig emlékezetes marad időjárási szempontból a csütörtöki nap, számos nyugat-európai ország lakói számára.

Soha nem látott hőmérsékleti értékeket mértek csütörtök délután több nyugat-európai országban. Franciaország északi részén, Belgiumban, Hollandiában és Németország nyugati területein július 25-én több helyen 40, 43 fokig emelkedett a hőmérséklet. Több mérőállomáson 2-3 fokkal melegebb volt, mint az eddigi mérések során bármikor.

Franciaországban Saint-Maur-des Fosses-ban tetőzött legmagasabban a hőmérséklet 43,1 fokkal, de Párizsban sem volt sokkal hűvösebb, 42, 4 fokkal. Az ország nagy részén 40 fok felett alakult a hőmérséklet csütörtök délután (térkép alább).

Forrás: infoclimat.fr

Németországbn Lingenben volt a legmelegebb 42,6 fokkal. Az ország nyugati területein szintén nagy területen emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet.

 

Belgiumban új országos abszolút hőmérsékleti rekord született. A szerdán felállított rekord dőlt meg rövid időn belül. Az új rekord 41,8 fok, amelyet Begijnendijkben regisztráltak. Hollandiában is, Belgiumhoz hasonlóan történelmi rekordot hozott a csütörtök. 40,7 fokos maximum hőmérsékletet mértek Gilze-Rijen településen.

Angliában, Cambridge-ben volt a legmelegebb 38,1 fokkal, de a londoni Heathrow repülőtér sem sokkal maradt el ettől, ott 37,9 fok volt.

Nyugat-Európa fellélegezhet a következő napokban, ugyanis egy átvonuló hidegfront hatására jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, véget ér a rendkívüli hőhullám.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.