Riasztás érvényes a délután érkező zivatarok miatt

2019. július. 31 11:06

Hazánk teljes területén alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulására, de legnagyobb valószínűséggel keleten várható számottevő esőzés.

Szerdán szórványosan számíthatunk zivatarokra viharos (60-80 km/óra) szél, helyenként felhőszakadás (30 millimétert meghaladó mennyiség) és jégeső kíséretében. A Dunától keletre (ezen belül nagyobb eséllyel az Alföldön) kora este a zivatarokat néhol 90 km/óra feletti széllökés, és nagyobb méretű jég is kísérheti, továbbá a keleti országrészben lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadékra is van esély.

Éjjel a zivatarok nagy része megszűnik, főleg keleten azonban még hajnalban is lehet villámtevékenység, ott néhol felhőszakadás (20-30 milliméter) is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt szerdára vonatkozóan Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes járásaira.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt szerdán a keleti megyékben: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyékben. Ugyancsak másodfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

A fennmaradó területeken elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt.

A középhőmérséklet szerdán 25 fok körül alakul.

Csütörtökön elsősorban a keleti, északkeleti országrészben lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyeket az intenzív csapadékhullás (10-25 milliméter) mellett viharos szél (70-90, néhol >90 km/óra) és néhol nagyobb szemű jég (akár 2-4 centiméter átmérőnél is nagyobb) is kísérhet. Az esti, késő esti órákban a nyugati tájak fölé is besodródhat egy-két zivatar.

Három északkeleti megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok miatt csütörtökön.

Az ország keleti felére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ felhőszakadás miatt. Budapesten és tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.