Zivatarokra figyelmeztetnek az északi megyékben

2019. augusztus. 07 9:01

Az ország nagyobb részén hőség várható szerdán, északon azonban elégségesek a feltételek zivatarok kialakulásához. Késő délutántól az északi határvidéken akár heves zivatar is előfordulhat.

Szerda reggel az északkeletei határvidéken van esély zivatar kialakulására. A déli óráktól általában az ország északi részén (Északi-középhegység, Alföld északi része, Dunántúl északi határvidéke) elégségesek a feltételek zivatarok kialakulásához, de legjobb eséllyel északkeleten várható elszórtan zivatar. A zivatarokhoz 20-30 milliméter feletti csapadék, jégeső, viharos szél társulhat. Késő délutántól ugyanakkor az északi határvidéken (Dunántúl északi pereme, Pest megye északi része, Északi-középhegység) heves zivatar is előfordulhat 90 km/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel. Késő este a Kisalföldön zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt szerdára vonatkozóan Budapestre és hét északi megyére (Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre). Felhőszakadás lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten és hat északi megyében.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, szerdán a napi középhőmérséklet az északkeleti megyék kivételével 25-27 fok között alakul.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Budapesten, valamint tizenegy déli és középső megyében.

Csütörtökön a jelenleg érvényben lévő veszélyjelzés szerint Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés hőség miatt. Itt a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.