Nyugaton és északon zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. augusztus. 10 11:28

Szombaton este hazánktól északra gyenge hidegfront vonul el, amelynek hatására az északi és nyugati megyékben megnő a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye.

A napi középhőmérséklet szombaton az északkeleti tájak, vasárnap az északi, északnyugati tájak kivételével nagy területen 25 fok fölött alakul, a nagyvárosokban és délen 27 fok közelébe. Szombaton késő délutántól, estétől a Dunántúl nyugati, északi részén néhol, illetve északon kora hajnalig egy-egy zivatar kialakulhat erős vagy viharos szél (50-80 km/óra), északnyugaton este, késő este intenzív csapadék (akár 20-30 milliméter) kíséretében. Hét északi és nyugati megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt a szombati napra vonatkozóan. Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Vasárnap napközben néhol, az Északi-középhegység térségében kialakulhat zivatar viharos szél (60-80 km/óra), intenzív csapadék (20-30 milliméter) kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adott ki figyelmeztetést a zivatarok várható kialakulása miatt. Tizenegy megyében a hőség miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.