Heves zivatarokra és hőségre figyelmeztetnek

2019. augusztus. 21 10:59

Az ország északi felében zivatarok érkezése miatt riasztás és figyelmeztetés érvényes a szerdai nap folyamán. Keleten, délkeleten marad a hőség.

Egyre nagyobb területen csökken a hőmérséklet a szerdai nap folyamán, de keleten, délkeleten még 25, néhol 27 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt a szerdai napra vonatkozóan délkeletre, Csongrád és Békés megyére. Ugyancsak hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Előbb inkább a Dunántúl északnyugati részén, majd délutántól leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, estétől, késő estétől pedig emellett még Pest megyében és környékén, a Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban a Heves-Borsodi-dombság, Bükk, Mátra, Nógrád térségében esetleg intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással (20-40 milliméter), nagyobb méretű jéggel és 70-80 km/órát meghaladó széllel. Éjszaka nagy valószínűséggel megszűnnek a zivatarok, csütörtök délután, este pedig csak a délkeleti tájakon lehet – nagyobb bizonytalanság mellett – villámtevékenység.

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok kialakulásának lehetősége miatt az ország északi felében. Másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre. Itt egyúttal felhőszakadás lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés is érvényben van, hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. Elsőfokú riasztás érvényes Vas, Veszprém és Zala megye egyes járásaiban az érkező zivatarok miatt.

Főként a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál helyenként viharos (általában 60-70 km/óra, néhol 70-75 km/óra) lökések kísérik az északnyugati szelet, majd estére itt már veszít erejéből. A késő délutáni, esti órákban ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében, az Észak-Alföldön) fokozódhat átmenetileg viharossá az északkeleti szél.

Csütörtökön délkeleten elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt. Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás