Szerdán még nagyobb területen támad a hőség

2019. augusztus. 27 11:14

Szerdán az ország keleti és középső tájain már 25 fok felett alakul a középhőmérséklet, tíz megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Kedden napközben összességében helyenként számíthatunk zivatarokra. Kialakulásukhoz legkedvezőbb feltételek északon, az Alföld északi részén illetve a Dunántúlon lesznek. Délkelet felé haladva csökken az esély előfordulásukra. Az éjszaka első felében még a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében lehet egy-egy zivatar, majd fokozatosan csillapodik a légkör. Kedden az Alföldön 25 fok körül vagy afelett alakul a középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre hat keleti megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán késő délután kis eséllyel ugyan, de teljes mértékben nem zárható ki zivatar kialakulása az Északi-középhegység területén. A legjellemzőbb kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás (> 20-30 milliméter) lesz, de viharos szél (60-80 km/óra, kis területen akár 80 km/órát meghaladó) és jégeső is előfordulhat. Szerdán már az ország nagy részén alakulhat 25 fok körül, illetve afelett a középhőmérséklet, délkeleten akár a 27 fokot is elérheti a mértéke. Az Alpokalján illetve az északkeleti határnál viszont pár fokkal enyhébb időre számíthatunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás