Mutatjuk, mikor érkezik az évszakváltó hidegfront

2019. augusztus. 28 15:23

A következő napokban még kontinensünk nagy részén az átlagosnál jóval melegebb időre lehet számítani, majd vasárnap változás kezdődik, Nyugat-Európát markáns hidegfront éri el.

Jelenleg még egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg Európa legnagyobb részének időjárását. A hőmérséklet 5-8 fokkal az augusztus végén szokásos értékek felett alakul. Változékonyabb időjárás csak a Brit-szigetek térségében, és a Földközi-tenger középső területei felett tapasztalható.

A változás első komolyabb jelei vasárnap válnak láthatóvá, amikor markáns hidegfront éri el Nyugat-Európát. Erős északnyugati áramlás alakul ki, amely a korábbinál 10-12 fokkal hidegebb levegőt hoz Grönland irányából. Kontinensünk nyugati tájain ezzel véget ér a kánikula.

A hét első napjaiban a hidegfront tovább halad a kontinens középső tájai felé. Ezzel együtt a napos, száraz, meleg időt okozó anticiklon Kelet-Európa irányába húzódik vissza. A front a legfrissebb előrejelzések szerint az Alpok térségében megtorpan. A Balkán-félszigetet, illetve hazánk keleti tájait emiatt csak a jövő hét vége felé éri el az enyhülés. A lelassuló front előtt viszont több napon keresztül komoly viharok kialakulása valószínű Észak-Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban és hazánk nyugati területein is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás