Hurrikánok szerelmeseinek: térképen az elmúlt 150 év pusztító viharai

2019. augusztus. 31 17:46

A NOAA Hurricane Tracker rendszerével az eddig lezajlott hurrikánok minden titka elénk tárul.

Új fejlesztést tett közzé az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration). Térképen követhetjük nyomon az összes eddig feljegyzett, az atlanti térségben hurrikánoknak, a Csendes-óceán felett tájfunoknak nevezett légörvények útvonalát és egyéb paramétereit. Különböző keresési lehetőségek állnak rendelkezésre: szelektálhatunk terület szerint, illetve a hurrikán neve, kialakulásának helye, vagy erőssége szerint is.

A 2005-ös, a Saffir-Simpson-skála szerinti 5-ös erősségű Katrina hurrikán pályája, középponti nyomás és szélsebesség adatai. Forrás: NOAA Hurricane Tracker

A térképek nyersanyagát képező IBTrACS adatbázis több mint 6000 trópusi ciklonról tartalmaz adatokat, hozzávetőleg az elmúlt 150 év méréseit, megfigyeléseit összegzi. Azon hurrikánok adatait nézhetjük meg, melyek már lezajlottak.

A látványos megjelenítésen túl a NOAA fejlesztése a klímaváltozást kutatók számára is hasznos információkkal bír, mivel a statisztikák szerint a hurrikánok száma nem, az erősebb hurrikánok aránya azonban nő az évek során.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.