Másodfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt

2019. szeptember. 08 11:06

A vasárnap esti óráktól ismét az ország egyre nagyobb részén kedvezőbbé válnak a feltételek intenzív zivatarok kialakulásához

Vasárnap napközben az ország döntő részén nem várható veszélyes időjárási jelenség, csak kis eséllyel alakulhat ki egy-egy zivatar az Alföld keleti részein és az Északi-középhegységben. Kora estétől dél felől viszont ismét záporos-zivataros tömbök érkeznek, illetve alakulnak ki, amelyek nagyobb eséllyel a középső és nyugati országrészt érintik. Éjfélig felhőszakadásra legnagyobb eséllyel északnyugaton számíthatunk. A vasárnapi, illetve éjszakai zivatarokhoz elsősorban nagyobb csapadék (10-20 milliméter) társulhat, de néhol jégeső és erős, viharos (50-70 km/óra) széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt. Hat dunántúli megyében pedig felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő hajnaltól újabb hullámban várható zivatarok érkezése, ezúttal már nyugat felől. A kiterjedtebb csapadékzóna előreláthatólag hétfőn késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot. Hétfőn a zivatarokat már nagyobb eséllyel kísérheti felhőszakadás (20-30 milliméter, főleg az Északi-középhegységben lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség), valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos (70-90 km/óra) széllökések is. Tíz megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a várhatóan heves zivatarok és felhőszakadás kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.