Az év egyik legszerencsésebb napja következik pénteken

2019. szeptember. 11 17:01

A péntek este bekövetkező telihold különös szerencsét hoz magával, amely mögött álló hagyomány több száz évre nyúlik vissza.

A péntek esti naplementét követően a telihold fénye tölti majd be az égboltot. Az angolszász irodalomban “Harvest Moon” néven emlegetik. A hagyomány szerint az őszi napfordulóhoz legközelebb álló telihold évszázadok óta nagy segítséget nyújt a gazdáknak az őszi betakarításnál. A sötétség miatt ugyanis nem kellett a munkát befejezni, hanem a telihold fényénél tovább lehetett a tevékenységet folytatni. Hasonló gondolati síkra vezethető vissza a Hold “szerencsés” jelzője ebben az esetben, mint a “Ki korán kel, aranyat lel” mondásnál, mert az arany utóbbi esetben sem közvetlenül üti a markunkat, hanem a korai munkakezdéssel azon a napon több feladatot tudunk elvégezni, amely jó esetben több, pénzt (aranyat) is eredményez. Persze napjainkban a modern mezőgazdasági eszközöknek már nem kell világos, a betakarítást akár egész éjszaka folyamatosan lehet végezni.

Az idei szeptemberi telihold egy másik misztikus számmal a 13-al is találkozik, hiszen pénteken épp szeptember 13-a lesz. Nagy a megosztottság a 13-as szám megítélésével kapcsolatosan, de az biztos, hogy legközelebb 2049-ban fog péntek 13-ra esni a szeptemberi telihold.

A telihold szerencse-hozó szerepe megkérdőjelezhető, de kutatások kimutatták, hogy az emberek többsége rosszabbul alszik holdtölte idején, mint más napokon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.