Sarkvidéki eredetű hideg tör be Európába

2019. szeptember. 12 15:18

Nagy változás várható kontinensünk időjárásában a jövő hét első felében. A sarkvidék irányából nagy mennyiségű hideg levegő indul el Közép- és Kelet-Európa felé.

Pénteken még szinte egész Európában az átlagosnál melegebb időre lehet számítani, ezen belül is Franciaországban, valamint Portugáliában lesz az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb az idő.

Szombat délutántól Kelet-Európát már egy hidegfront éri el, de ez még markáns változást még nem okoz, csupán átmenetileg veti vissza a hőmérsékletet néhány fokkal. Eközben Nyugat-Európában fokozódik a meleg, Franciaországban már többfelé a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet vasárnap délután.

Kedd hajnalban már láthatjuk az alábbi térképen ahogy a hideg levegő dél felé nyomul. A hidegfront ekkor a Belgium-Fehéroroszország tengely mentén helyezkedik el várhatóan. Mozgása nagyon gyors, átvonulását viharos szél és intenzív zivatarok kísérik. A front előtt ugyanakkor a Kárpát-medencébe dél, délkelet felől még meleg levegő áramlik.

Szerdán a front átrobog felettünk és késő estére már a Balkán-félsziget déli részéig jut el. A csúcshőmérséklet hazánkban már mindössze 15 fok körül alakul, amely 6-8 fokkal elmarad a szeptember közepén szokásos értékektől. A viharos északi, északnyugati szél miatt azonban ennél is hidegebbnek fogjuk érezni az időt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.