Európa felé veszi az irányt a Humberto hurrikán

2019. szeptember. 19 14:28

A Humberto névre keresztelt hurrikán jelenleg még több ezer kilométerre örvénylik kontinensünktől, de hamarosan megváltozik haladási iránya és mozgása is felgyorsul.

A hurrikán nemrég hagyta el a Bermuda-szigeteket és jelenleg északkelet felé halad az amerikai és kanadai partokkal párhuzamosan. Péntek délutántól a 45. szélességi körnél beér az erőteljes nyugati áramlás zónájába. Ezzel mozgása jelentősen felgyorsul és kedden már a Brit-szigetek térségében partot is ér.

Közben persze jelentősen veszít erejéből, elveszti trópusi ismertető jegyeit a hidegebb óceán felszín felett. Beleolvad az Izlandtól délre örvénylő mérséklet övi ciklonba (az alábbi térképen Írország déli csücskénél a 997 hPa-os nyomáscentrum Humberto “maradványa”). Elsődleges hatása várhatóan kiadós esőzés lesz Írországban, illetve Skóciában.

Viharos szél is társul érkezéséhez a Brit-szigeteken. Az előrejelzés szerint a legerősebb széllökések a 70-100 km/órát is elérhetik a keddi nap folyamán. Hazánkban várhatóan nem fogunk semmit tapasztalni az ex-hurrikán vonulásából.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás