Európát is útba ejti a Lorenzo hurrikán

2019. október. 01 9:34

Az idei hurrikán szezonban már a harmadik légörvény éri el kontinensünk partjait. Úgy tűnik, hogy Dorian és Humerto után Lorenzo hatása lesz a legerősebb.

A hurrikán jelenleg még az Atlanti-óceán középső területei fölött örvénylik. A következő két napban a nyugati szelek övében mozgása egyre gyorsulni fog. Erőteljes hurrikánként áthalad az Azori-szigetek felett, várhatóan komoly pusztítást okozva. Csütörtökön délután pedig már Európát is eléri. Várhatóan Írország nyugati partjainál éri el a szárazföldet.

Csütörtök estére trópusi jegyeit elveszti ugyan, mérsékelt övi ciklonná alakul át, de középpontjában a légnyomás még 955 hPa körül várható, amely előre láthatólag igen erős szelekkel jár Írország nyugati területein.

A legerősebb széllökések a 110-130 km/órát is elérhetik a péntekre virradó éjszaka folyamán (térkép alább). Pénteken napközben a ciklon tovább halad kelet felé, érintve Anglia középső és déli részeit. Eközben jelentősen gyengül már a szél sebessége, 70-90 km/órás széllökések várhatók, amely valószínűleg nem befolyásolja lényegesen a közlekedési feltételeket a szigetországban.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás