Heves zivatarokat hozhat a délutáni hidegfront

2019. október. 02 11:12

Szerdán egy markáns hidegfront halad át az országon. Szinte az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

A déli óráktól kezdve előbb a nyugati, délnyugati országrészben, majd délutántól már a Dunántúl egészén és a Duna-Tisza közén, késő estétől pedig a Tiszántúlon is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. Elsősorban a nyugati, délnyugati országrészben hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat viharos széllökések (általában 70-90 km/óra, egy-egy hevesebb zivatar esetén esetleg 90 km/órát meghaladó széllökés) lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (20-30 milliméter), esetleg jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára Somogy és Zala megyére a heves zivatarok kialakulásának lehetősége miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Kivétel ez alól Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol szerda éjfélig zivatar kialakulása nem valószínű. Vas, Zala és Somogy megyében felhőszakadás veszély miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön záporokra, zivatarokra inkább már csak a Dunától keletre lehet számítani, melyek várhatóan a reggeli, délelőtti órákra elhagyják az országot. A hidegfront átvonulását követően azonban már az éjjeli órákban az ország nagy részén megerősödik, főként a Dunántúlon és északkeleten viharossá (60-80 km/óra) is fokozódik az északi, északnyugati szél. Csütörtök késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a viharos erejű széllökések, míg Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád, Heves és Békés megyékben a zivatarok veszélye miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás