Országos maximum-rekordot hozott a hétfő

2019. október. 22 5:44

A vasárnapi kezdés után hétfőn tovább folytatódott a rekord-dömping. Megdőlt az országos és a fővárosi napi maximum rekord is, de új rekord született a legmagasabb napi minimum-hőmérsékletre is.

Több mint 80 éves rekord dőlt meg október 21-ére vonatkozóan: az új országos maximum-rekord 28,0 fok ezen a napon, melyet Adonyban jegyzett az Országos Meteorológiai Szolgálat. A korábbi, 1935-ös, nyíregyházi rekordot több mint 2 fokkal meghaladja az új érték.

Új napi rekordot avattunk a fővárosban is, Pestszentlőrincen 25,7 fokig melegedett a levegő (korábbi rekord: 25,0 fok, 1943).

A magas napi maximum-hőmérsékletek mellett ismét rendkívül enyhének bizonyult az éjszaka, az előzetes adatok alapján megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet napi rekordja is. Balatonedericsen és Iklódbördőcén mindössze 16,0 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, ez három tizeddel magasabb az eddigi 15,7 foknál, amelyet 2013-ban, Kaposváron rögzített az OMSZ.

Képek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.