Akár 30 millimétert meghaladó esőre figyelmeztetnek kedden

2019. november. 04 10:53

Ma délen zivatarok is előfordulhatnak, majd az este átmeneti esőszünettel telik. Kedd reggel újabb csapadékzóna érkezik. A fővárosban és tizennégy megyében jelentős esőre van kilátás.

Hétfőn napközben egy hidegfront vonul át felettünk jelentős mennyiségű csapadék (jellemzően további 5-10 milliméter) kíséretében. A déli országrészben a front mentén egy-egy beágyazott zivatar is kialakulhat. Hétfőn délelőtt a front előtt a délkeleti országrészben még erős lökések kísérhetik a déli irányú szelet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt a déli országrészre: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Kedden egy ciklon vonul át felettünk, melyhez kapcsolódóan – különösen az ország északi, északnyugati felén – ismételten nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. A ciklon melegfronti csapadéka már a reggeli órákban eléri hazánkat és kedden napközben nagyjából a Zalaegerszeg-Budapest-Miskolc tengelytől északnyugatra várható belőle jelentős (10-20 milliméter) mennyiségű eső. A késő délutáni, esti órákban a már említett tengely széles sávjában a ciklon hidegfrontjához kapcsolódóan újabb intenzív, felhőszakadásszerű csapadékra (akár 20 millimétert meghaladó mennyiség) van kilátás. A hidegfront mentén beágyazott zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos széllökések (60-70 km/óra) és felhőszakadás kísérhet. Az intenzív csapadékzóna az este, éjszaka folyamán gyengülve fokozatosan kelet felé helyeződik, nyugat felől pedig megszűnik a csapadéktevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki eső miatt Budapesten, valamint Pest, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyékben kedden. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok miatt Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Öt keleti, délkeleti megye kivételével a teljes országban legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben eső miatt kedden – 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.